czwartek, 9 sierpnia 2012

Zupa szczwiowa

Zupa szczawiowa

Składniki:

1 marchewka
1 pietruszka
liść laurowy
3 ziemniaki
1 kostka rosołowa
2 pęczki świeżego szczawiu lub 50 dag mrożonego
1 łyżka masła
150 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
koperek
2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić i zalać 1,5 litra zimnej wody, następnie zagotować. Dodać liść laurowy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę rosołową. całość gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Liście szczawiu dokładnie opłukać i oddzielić ogonki, pokroić w paski. Podsmażyć na maśle, dodać do wywaru, gotować ok. 10 minut. Zupę zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym koperkiem. Podawać z ugotowanym i pokrojonym w półksiężyce jajkiem. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz