czwartek, 9 sierpnia 2012

Karpatka

Karpatka

Składniki na ciasto:

1 szklanka wody
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

2/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 zółtko
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1/2 kostki masła
1 łyżeczka mąki

Przygotowanie ciasta:

Wodę gotujemy z masłem, do wrzątku dosypujemy mąką dokładnie mieszając. Po ostudzeniu wbijamy jajka i proszek do pieczenia. Dzielimy na dwie porcje, każdą z nich cienko rozkładamy na blaszce do pieczenia (wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i pieczemy ok 30 minut.

Przygotowanie kremu:

2/3 szklanki mleka gotujemy z cukrem, do wrzątku wlewamy pozostałe mleko z żółtkiem i łyżeczką mąki oraz budyniem waniliowym. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystudzeniu dodajemy masło.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz