Karpatka
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
2/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 zółtko
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1/2 kostki masła
1 łyżeczka mąki
Przygotowanie ciasta:
Wodę gotujemy z masłem, do wrzątku dosypujemy mąką dokładnie mieszając. Po ostudzeniu wbijamy jajka i proszek do pieczenia. Dzielimy na dwie porcje, każdą z nich cienko rozkładamy na blaszce do pieczenia (wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i pieczemy ok 30 minut.
Przygotowanie kremu:
2/3 szklanki mleka gotujemy z cukrem, do wrzątku wlewamy pozostałe mleko z żółtkiem i łyżeczką mąki oraz budyniem waniliowym. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wystudzeniu dodajemy masło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz