Ciasto kakaowe z bakaliami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki marmolady lub dżemu (smak dowolny ja dodaje wiśniowy z dużymi owocami)
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (co kto lubi :) orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)
Przygotowanie:
Cukier, jajka, olej mieszamy na masę. Dodajemy resztę składników , bakalie na końcu (łatwiej się miesza). Ciasto wlewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę i pieczemy ok 45 minut.
Ciasto robi się bardzo szybko i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz